Microsoft förlänger stödet för Windows 7 – om du betalar

2018-09-10 13:59  
Microsofts Satya Nadella under Build 2014. Foto: TT/ Eric Risberg Foto: TT/ Eric Risberg

Det alltjämt populära operativsystemet ska egentligen fasas ut 2020. Men företag och organisationer som vill fortsätta använda det kan betala extra för att klamra sig fast vid Windows 7.

Microsoft har sedan länge bestämt sig för att Windows 7 passerar sitt bäst före-datum den 14 januari 2020. Från det datumet upphör man med att släppa uppdateringar för operativsystemet, och uppmanar kunderna att växla över till Windows 10 innan dess.

Men Windows 7 har ett enormt fotfäste, inte minst på företag och organisationer. Runt 40 procent av alla världens datorer kör operativsystemet.

Läs mer: Microsoft lanserar budgetplattan Surface Go

Det handlar om hundratals miljoner datorer och det är osannolikt att alla användare skulle hinna migrera över till Windows 10 i tid. Så nu reagerar Microsoft genom att på sätt och vis utöka supporten för operativsystemet.

Det nya beskedet är att företag och organisationer kommer att kunna köpa sig till fortsatt support ända fram till januari 2023, skriver Microsoft i ett meddelande till sina kunder.

Microsoft kommer att fortsätta skicka ut nödvändiga säkerhetsuppdateringar till de betalande kunder. Några exakta priser har inte publicerats, men Microsoft skriver att de kommer att ta betalt per enhet som kör Windows 7 - och att priserna kommer att öka år för år.

Läs mer: Nu kommer datorerna med 20 timmars batteritid

I slutänden kan det bli en dyr affär för företag som biter sig fast i Windows 7. Samtidigt ger det lite extra spelrum för de som inte hinner göra övergången i tid.

Hur många använder Windows 7?

En exakt siffra är svår att ge, men frågar man analysföretaget Net Applications kör drygt 42 procent av alla världens aktiva datorer alltjämt Windows 7. Konkurrentent Statcounter sätter samma siffra till knappa 39 procent.

I Sverige är siffran dock betydligt lägre. Här kör ungefär var fjärde dator Windows 7, enligt Statcounter.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt