Ladda trådlöst på flera meter

2014-04-22 14:08  
Den tre meter breda "elsändaren" kan driva en TV på fem meters avstånd. Foto: KAIST

Forskare i Sydkorea kan överföra energi trådlöst som kan driva en TV på fem meters avstånd.

Att ladda elapparater trådlöst är en gammal teknik. Men induktiv kraftöverföring fungerar oftast bara på några centimeters avstånd.

Nu har emellertid forskare vid Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST, visat hur de kan överföra ett par hundra watt på fem meters avstånd med magnetisk resonans, enligt ett pressmeddelande från KAIST. Med sin konstruktion kunde de få fart på både en TV och tre fläktar.

Men prototypen är en stor apparat som mäter tre meter. Den går inte att göra avsevärt mindre men tanken är att den ska installeras fast i exempelvis en bostad och där kunna ge ström trådlöst till olika apparater. Eller placeras på publika platser där man kan ladda exempelvis sin mobil.

Tekniken de koreanska forskarna har utvecklat heter Dipole Coil Magnetic Resonant System, DCRS, vilket är en konkurrent till tekniken Coupled Magnetic Resonance System, CMRS, som MIT i USA presenterade 2007.

Enligt KAIST erbjuder deras nya teknik stora fördelar jämfört med den amerikanska. Den arbetar vid lägre frekvenser, har färre och mindre spolar och en drygt dubbelt så lång räckvidd.

För en månad sedan avslutade forskarna ett projekt hos företaget Korea Hydro & Nuclear Power där de testade att trådlöst överföra elkraft till viktiga instrument och kontrollutrustning vid ett kärnkraftverk. Då lyckades de överföra 10 W på sju meters avstånd.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer