Klicktvång för mobilkameror

2009-01-27 10:13  

Kameramobiler måste ha ett klickljud för att förhindra smygfotografering. <br></br>Kravet finns i ett amerikanskt lagförslag.

Säga vad man vill om en gammal hederlig Instamatic-kamera. Den hade i alla fall ett tydligt klickljud när man fotade.

Nu vill den amerikanska kongressledamoten Peter King att alla mobiler med inbyggd kamera också ska ge ifrån sig ett tydligt läte när de används.

Och det är inte bara i ett simpelt debattinlägg som kravet förs fram. Nej, kravet finns i hans officiella lagförslag ”Camera Phone Predator Alert Act” med registreringsnummer H.R.414.

Om Peter Kings lagförslag godkänns ska alla kameramobiler som tillverkas och säljs i USA ge ifrån sig ”en ton eller annat ljud som är hörbart inom ett rimligt avstånd från kameran i en sådan mobil”.

Dessutom krävs att klickljudet inte ska kunna stängas av.

Syftet med den nya lagen är att stoppa smygfotografering.

I lagförslaget sägs att ”barn och ungdomar har utnyttjats i fotografier som tagits i omklädningsrum och på allmänna platser med mobilkameror”.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer