Kartor för blinda med 3d-skrivare

2014-10-13 10:50  
Vägar och järnvägar i form av millimeterhöga upphöjningar på en 3d-utskriven karta. Foto: Geospatial Information Authority of Japan

Med en 3d-skrivare kan nedladdningsbara kartor förses med reliefer som gör att de kan användas av synskadade.

Idag produceras en del papperskartor där exempelvis vägar visas som upphöjningar som gör att de kan granskas med fingertopparna och användas av blinda. De tillverkas i specialmaskiner och kartorna är dyra att producera.

Men nu har den japanska kartmyndigheten Geospatial Information Authority of Japan, GSI, utvecklat en metod där reliefkartor kan tillverkas i en enkel 3d-skrivare där exempelvis vägar höjs upp en millimeter från underlaget. Då kan privatpersoner ladda ner kartorna via internet och skriva ut dem själva där priset för en karta som mäter 15 cm x 15 cm blir motsvarande tio kronor i materialkostnad, skriver den japanska nyhetstjänsten Asahi.

Forskarna vid GSI undersöker nu vilken detaljeringsgrad som passar bäst och om det är möjligt att integrera brailleskrift i de 3d-utskrivna kartorna.

Till en början handlar det om kartor över Japan där skalan för tätorter är 1:2 500 och för övriga områden 1:25 000.

Ett tänkt användningsområde är att ge blinda kartor som de kan använda i områden som drabbas av naturkatastrofer.

Jan Melin

Mer om: Synskadade

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer