Kändisar började som ingenjörer

2007-10-26 14:51  

Många kändisar från nöjesvärlden har ett okänt förflutet som ingenjörer, tekniker eller naturvetare.<br></br>"Mr. Bean" är exempelvis elektronikingenjör och Lisa Kudrow utbildad biolog.

Att den tafatta och lätt(?) störda Mr. Bean är elektronikingenjör är svårt att tro.

Men det är precis den examen från Queen´s College i Oxford som Beans skapare och gestaltare Rowan Atkinson har.

Han är bara ett exempel på en lång rad av kända personer från kultur- och nöjesvärlden som innan de slog igenom utbildade sig till ingenjörer, tekniker, fysiker eller naturvetare.

Det är tidningen Computerworld som gjort en djupdykning i ett femtiotal berömda personers förflutna och berättar historien om "Kändisarnas hemliga nördiga liv".

FÖRFATTARE
Både Norman Mailer och Kurt Vonnegut har pluggat till ingenjörer även om ingen av dem examinerades.

Båda studerade vid prestigeuniversitet, Harward respektive nuvarande Carnegie Mellon University.

Film och TV
Här hittas enda svensken i förteckningen. Nämligen Dolph Lundgren som spelade i Rocky 4. Han är civilingenjör i kemi och har pluggat på KTH.

En som började som skådis men sedan sadlade om är John Astin med rollkaraktären Gomez från den klassiska tv-serien Familjen Adams. Han är idag matteprofessor vid Johns Hopkins University.

Från en tv-serie av lite modernare snitt kommer Lisa Kudrow. I Friends är det hon som spelar Phoebe. Men hon är även utbildad biolog.

I den nyligen avslutade Sopranos är det inte många av karaktärerna som avslöjar någon djupare bildning. Men Dan Grimaldi som spelar Patsy Parisi har en bred akademisk bakgrund. Fil. kand i matte och doktor i databearbetning. Ämnen som han idag undervisar i vid ett college i New York.

Skräckregissören Alfred Hitchcock bedrev även han omfattande teknikstudier. Hans ämnen var mekanik, el-lära, akustik och navigation.

Terry Gilliam från Monty Python pluggade i sin ungdom fysik vid Occidental Gollege. Men han skiftade sedan till samhällsvetenskap då han kom på att examenskraven där var lägre än för naturvetarna.

MUSIKER
Att Art Garfunkel har en högre matematikexamen kan man nästan ana av hans perfekt balanserade musik. Men att Queens gitarrist Brian May är doktor i astrofysik förvånar nog många.

En annan rockare som var stor på 70-talet är Bostons frontfigur Tom Scholz. Han är mekanikingenjör från MIT och även elektronikingenjör, enligt Wikipedia.

Det ledde till jobb som utvecklingsingenjör hos Polaroid.

En musiker i det mer skämtsamma facket är "Weird Al" Yankovic. Han ger väl inget direkt "intellektuellt" intryck men är faktiskt arkitekt i botten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer