Julexperiment för kök och salong

2011-12-13 23:00  

Det är roligt att göra experiment, i synnerhet när man har tid. Så passa på nu under julhelgen. På biblioteket finns en mängd litteratur, både ny och gammal, med tips om intressanta kemiska och fysikaliska experiment man kan göra i köket och salongen.

Har det snöat under natten, men snön börjar redan töa bort? Passa på att se hur kallt det kan bli med en köldblandning. Den lilla skriften ”Gamla kemisk-tekniska recept” från förra sekelskiftet berättar att om man tar 100 g snö och blandar med 33 g vanligt koksalt, natriumklorid, kan man få temperaturen på blandningen att sjunka till -21 °C. Det hela kommer sig av att det krävs värme för att saltet ska gå i lösning, och den värmen tas från köldblandningen själv.

Tar man i stället och blandar snön med 143 g kalciumklorid (vägsalt, finns ofta blandad med sand i lådor för sandning av trappor och gångar) kan temperaturen sjunka till hela -55 °C.

Lite väl kallt för julsnapsen kanske.

Hundraåriga fysikaliska salongsexperiment finner man i boken ”Vetenskapliga tidsfördrif” från 1883. Liksom den mer kända ”Tom Tits experiment” innehåller den mängder av experiment av de mest skilda typer. Ett enkelt men förbluffande illusionstrick är att placera fågeln i buren.

Gör så här:  Klipp ut de två rundlarna med fågel och tom bur här ovan, och klistra fast dem på var sin sida av en rund kartongbit (fågeln ska vara upp-och-ner jämfört med buren). Fäst en snörstump i vardera sidan av kartongbiten. Håll i snörstumparna och snurra kartongbiten. Vips sitter fågeln inne i buren.

Nyare experimentböcker för barn är exempelvis ”Xperimentlust” och ”Mera xperimentlust” av Katrin Lindwall. Här finns experiment för det moderna köket, som hur man kan blåsa upp skumgodis till häpnadsväckande storlek i mikrovågsugnen. Tom Tit skulle ha blivit förtjust.

Mer experimenttips får ni i de ­kemiska julkalendrarna på nätet.

Kolla in lundastudenterna

www2.lth.se/julkalender/2011/

Karlstadsstudenterna finns på

www.youtube.com/user/Kemijulkalendern2011

och Tekniska museets julkalender finns på www.julenskemikalender.se/

God jul och Gott nytt år!

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer