Jo – den här bilden är faktiskt svartvit

2019-07-30 16:13  

Ditt öga uppfattar ett färgfoto – men om du tittar igen så inser du att bilden är svartvit.

Bilden är ett visuellt experiment skapat av den norske mjukvaruutvecklaren Øivind Kolås. Han kallar sin innovation för colour assimilation grid illusion. Den optiska illusionen uppnås genom att ett rutnät bestående av utvalda färger har lagts över det svartvita fotot.

Ett övermättat färgat nät som läggs över en bild i gråskala kommer få gråskalecellerna att uppfattas som att de har färg, förklarar Kolås på sin Patreon-sida.

Pippin, som han även kallas, berättar där att han fick fram illusionen när han experimenterade med olika mönster. Øivind inspirerades även av David Novicks Munker-illusion av fyra tennisbollar som till synes har olika färger fast så inte är fallet.

Bart Andersson forskar om syn vid University of Sydney, och för Science Alert förklarar han att vår hjärna komprimerar och förenklar det vi ser – vi summerar intrycken, och eftersom rutnätets färger är ganska dominerande i bilden så tar de över.

Samma fenomen gäller för rörliga bilder

Kolås har även skapat ett antal bilder med andra typer av färgnät, bland annat ett punktraster samt med parallella färgade streck.

Ilusionen är inte begränsad till stillbilder. Det animerade filmklippet nedan är i gråskala, men med ett av Øivind Kolås filter ovanpå. Färgsättningen du ser är en produkt av det mänskliga färgseendet.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer