Japaner satsar på en hiss till rymden

2014-09-23 09:38  
Rymdhissen ska transportera både människor och material. Foto: Obayashi Corporation

TEKNIKSVEPET. En 96 000 kilometer lång rymdhiss ska byggas om ungefär 35 år och skaldjur har inspirerat forskare som har utvecklat ett nytt klister. Här är några av de senaste tekniknyheterna.

Smarta telefoner används allt mindre för att prata, men Microsofts före detta teknikchef vill ändra på det. Därför har han utvecklat det nya verktyget Talko. Wired beskriver det som en app för gruppsamtal som också kan användas för att skicka meddelanden och dela foton.

Ett byggbolag i Japan planerar att utveckla en rymdhiss omkring år 2050, rapporterar Ubergizmo. Tanken är att kunna transportera människor och gods till en lägre kostnad än med en rymdfarkost. Hissen ska bli 96 000 kilometer lång och en enkel resa ska ta sju dagar.

Forskare vid MIT har utvecklat ett nytt lim med inspiration från proteiner från skaldjur, rapporterar Gizmag. Fördelen är att klistret behåller sin vidhäftningsförmåga även i vatten.

C Net rapporterar om en robot som har lärt sig att flyga flygplan designade för människor. Roboten är stor som en docka och har hittills manövrerat en flygsimulator och ett verkligt modellplan.

Linda Nohrstedt

Mer om: Tekniksvepet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer