Isärplockning avslöjar oväntad detalj om nya Apple Watch

2021-10-22 13:44  

Nya Apple Watch Series 7 använder samma skärmteknik som Iphone 13 – vilket kan förklara varför Apple först inte kunde säga när klockan skulle börja säljas.

Hårdvarunördarna på teknik- och reperationssajten Ifixit har satt tänderna i Apple Watch Series 7, den senaste versionen av Cupertinoföretagets smarta klocka.

Tunnare skärm med kombinerade lager

Till sin hjälp har Ifixit haft tre före detta Apple-ingenjörer, och under isärplockningen upptäcktes något intressant.

En av de viktigaste nyheterna med Apple Watch Series 7 är att skärmen blivit något större jämfört med tidigare modeller. Nu visar Ifixits genomgång att klockans oled-panel är byggd med samma ”one-cell touch”-teknik som skärmarna i Iphone 13-telefonerna.

Läs mer: Här är Apples tokmaxade nya M1-chip (och två nya Macbook Pro)

Det innebär att peksensorn, som förvandlar dina tryck till digitala signaler som klockan förstår, och oled-panelen kombineras i ett och samma lager i skärmen.

Sajten Ifixt har tittat under skalet på nya Apple Watch Series 7. Foto: Ifixit

Fördelarna med upplägget är flera. Bland annat kan skärmen göras tunnare, och färre skärmlager betyder också lägre produktionskostnad.

"Komplex tillverkningsprocess"

Det här, menar Ifixit, kan sannolikt vara förklaringen till att Apple förvånande nog först inte kunde ge ett exakt släppdatum för Apple Watch Series 7 vid lanseringen i september.

Problem vid produktionsstarten av de nya skärmarna ledde till att teknikjätten befarade att kraftiga förseningar var att vänta.

”Produktionen av skärmar är förenad med några av de mest komplexa logistikkedjorna och tillverkningsprocesserna i teknikbranschen”, skriver sajten.

Större förseningar uteblev dock, och försäljningen av den nya smartklockan drog i gång i mitten av oktober.

Fått större batteri

Ifixit noterar också att batteriet har blivit lite större i årets version av Apple Watch. Det har dock ingen inverkan på batteritiden, som fortfarande ligger på ”upp till 18 timmar”, i likhet med tidigare modeller.

Här är alla större komponenter som Apple Watch Series 7 består av. Foto: Ifixit

Att Apple Watch Series 7 fått en större och alltså mer energikrävande skärm hos är troligen förklaringen, skriver sajten.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer