Populärteknik

Inget nytt under solen

År 1913 konstruerade den amerikanske ingenjören Frank Shuman världens första soldrivna ångmaskin för konstbevattning i Egypten. Hade det inte varit för första världskrigets utbrott skulle kanske världen drivits av solmaskiner i dag.

Publicerad

Det är vår år 1912. Den amerikanske ingenjören och uppfinnaren Frank Shuman anländer till Alexandria med ett skepp från London, där han just har haft ett framgångsrikt möte med styrelsen i hans nybildade bolag ”The Solar Energy Company”.

Shuman har kommit för att bygga världens första system för konstbevattning med solens hjälp. Hans idé är att bygga en soldriven ångmaskin som ska pumpa vatten från Nilen upp till bevattningskanalerna på fälten i Nildeltat. Egypten är den perfekta platsen för att göra storskaliga försök med solenergi. Här skiner solen nästan jämt, men det regnar desto mindre. Dessutom finns det bra infrastruktur, med järnvägar och kanaler. Slutligen står Egypten i under brittiskt mandat, vilket garanterar lugn och säkerhet. Att dessutom arbetskraften är billig skadar ju inte.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här