Ikea slutar sälja alkaliska batterier

2020-10-02 09:37  
Foto: Ikea

Om ett år upphör försäljningen av icke laddningsbara batterier hos möbeljätten. Förra året sålde Ikea 300 miljoner alkaliska batterier.

Oktober 2021 kommer Ikea att sluta sälja alkaliska batterier i sina varuhus världen över. Möbeljätten hänvisar i stället kunderna till sitt sortiment av uppladdningsbara batterier.

Det är ett markant säljstopp. Under förra året sålde Ikea runt 300 miljoner alkaliska batterier världen över.

Orsaken till skiftet är att laddningsbara batterier kan orsaka lägre utsläpp av växthusgaser. Ikea hänvisar till en livscykelanalys som visar att ett laddningsbart NiMH-batteri ger lägre utsläpp efter tio laddcykler än ett icke laddningsbart med samma kapacitet.

Läs mer: Musk: Mindre, billigare Tesla ska byggas i Tyskland och Kina

Efter cirka 50 laddcykler är den totala miljöpåverkan mindre. Ikeas laddningsbara batterier uppges klara upp till 500 laddcykler.

– Konsumenter som ofta behöver använda batterier kan tjäna på att byta ut alkaliska mot laddningsbara batterier. Det finns stora besparingar att göra sett över tid – både för miljön och för plånboken, säger Emelie Knoester som är affärsområdeschef på Ikea i ett pressmeddelande.

Ikea kommer dock än så länge att fortsätta sälja icke laddningsbara litiumbaserade knappcellsbatterier (CR2032), eftersom vissa av företagets produkter kräver dessa för att fungera.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer