Hobbyastronom tar otroliga bilder på rymden

2022-11-02 10:13  

Den internationella rymdstationen med månen i bakgrunden, detaljerade bilder på solens magnetiska virvelstormar och spektakulära foton av Andromedagalaxen. Nej, det är inte James Webb-teleskopet som varit i farten igen, utan en hobbyastronom i Arizona.

För fem år sedan ägde Andrew McCarthy inte ens ett teleskop. Nu är han en prisbelönt astrofotograf med hundratusentals följare i sociala medier. I slutet av oktober publicerade han sitt senaste verk: en detaljerad bild av Andromedagalaxen, belägen 2,5 miljoner ljusår bort. ”Detta gjordes genom att kombinera 30 timmars exponeringar tagna över några veckor. Allt från min egen trädgård med ett teleskop som är kortare än tangentbordet jag skriver dessa rader på”, skriver McCarthy på Twitter.

I tävlingen Astronomy Photographer of the Year 2022, arrangerad av Royal Museums Greenwich, vann Andrew McCarthy i kategorien ”People and space”. Den vinnande bilden visar hur ISS, den internationella rymdstationen, passerar månen.

McCarthy har beskrivit hur han planerat för att fånga ISS på bild, och vilken utrustning han använt, här.

"Vinnarbilden var faktiskt ett utsnitt av den här: en 300-megapixelmosaik som kompletterade scenen den kvällen. Den här bilden krävde att jag tog mig till en avlägsen plats för att säkerställa att det var bra förhållanden för rymdstationens passage. Ändå höll jag på att missa den på grund av moln. Jag hade turen på min sida!”

En av McCarthys mest uppskattade bilder är den på solen.

På tal om solen fångade han en koronamassutkastning där partiklar kastas ut till följd av stora explosioner på solens yta.

Om man vill veta hur man själv kan gå tillväga för att bli rymdfotograf har Andrew McCarthy skapat en tråd för just det ändamålet.

Peter Ottsjö

Mer om: Fotografi Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer