Hitta bilder med bilder

2015-11-03 14:13  
Genom att zooma in en bildkarta kommer man närmare och närmare det man söker. Foto: Picsbuffet

I en annorlunda söktjänst hittar man bilder med hjälp av andra bilder som liknar det man söker.

Söktjänsten Picsbuffet som utvecklats av Visual Computing vid Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin ska göra det lättare att hitta bilder med motiv man letar efter.

Gränssnittet ser ut som en lutande karta där hundratals bilder gjorts synliga. Zoomar man in mot en viss bild omgärdas den av liknande motiv. Till slut återstår bara en bild som öppnas med en länk till bildtjänsten Fotolia där den kan köpas.

Men givetvis kan man även skriva in en sökterm för att bara få träff på rätt motiv. Då skiftar kartan innehåll och går från allmänna bilder till sådana man är intresserad av.

För närvarande fungerar söktjänsten, som är i version 0.9, bara med Chrome och Opera men fler webbläsare ska kunna användas i kommande versioner. Då ska även foton från fler bildleverantörer än Fotolia finnas sökbara.

Så tills vidare kanske Picsbuffet ska ses mer som ett exempel på ett nytt sätt att söka bilder än som en allmänt användbar bildkälla.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer