Hissen som går åt alla håll

2014-12-03 12:10  
Hissar som även rör sig horisontellt öppnar för helt nya typer av byggnader. Foto: ThyssenKrupp

Svävande på ett magnetfält rör sig en ny hiss både vertikalt och horisontellt.

Tyska Thyssen Krupp anser att hisstekniken knappt utvecklats sedan den första hissen introducerades 1854.

Men nu presenterar företaget den nya konstruktionen Multi som ändrar på det. En hiss som rör sig såväl upp och ner som åt sidan, enligt ett pressmeddelande och en video.

Hisskorgen med en inbyggd linjärmotor svävar på ett magnetfält likt ett maglevtåg och får sin kraft via induktion från hisstrumman. Hissen behöver alltså inga linor vars tyngd idag begränsar hiss-schaktens höjd.

En fördel med den nya tekniken är att många hissar kan köras i samma schakt vilket gör att väntetiderna kan minskas rejält. Mer än 30 sekunder ska det inte dröja innan en hiss dyker upp, enligt Thyssen Krupp som skriver att transportkapaciteten dubbleras jämfört med dagens system.

Även utformningen av hus kan förändras då hissarnas samlade yta som idag kan utgöra upp till 40 procent av byggnadens golvyta kan halveras.

Just nu installeras en prototyp av Multi i ett 240 meter högt torn i tyska Rottweil som ska öppnas för allmänheten 2016.

Jan Melin

Mer om: Hiss

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer