Här tickar klockan gjord av lastbilar

2016-09-21 13:20  
På ett övergivet flygfält har Scania byggt en klocka där 14 lastbilar visar tiden i direktsändning via webben. Foto: Scania

Scania har byggt en klocka där 14 lastbilar i precisionskörning visar tiden.

På ett övergiver flygfält visas idag onsdag 21 september tiden med en klocka som består av 14 lastbilar som körs av sammanlagt 90 förare. Det är Scania som vill visa med vilken precision företagets lastbilar kan köras. På det 70 000 kvadratmeter stora flygfältet körs bilarna i formationer där fyra bilar blir till en timvisare och fem bygger upp minutvisaren medan ytterligare fem fordon fungerar som sekundvisare och alltså kör ett varv per minut i en perfekt cirkel där den inre bilen kör i 13 km/h medan den yttre håller farten 53 km/h, skriver Scania i ett pressmeddelande.

Från flygplatsens kontrolltorn övervakas bilarna ständigt för att undvika oväntade stopp och minimera slitaget. Personalen i tornet ser också till att bilarna som utgör minut- och timvisare gör perfekt synkroniserade starter och stopp när det är dags att ticka fram ny tid.

Klockan startades klockan 19:00 tisdag 20 september och ska köras till och med klockan 19:00 onsdag 21 september. I direktsändning på projektets webbsida och Youtube kan man själv kolla hur väl lastbilsklockan håller tiden.

(Uppdatering 22/9: Efter projektet avslutades är det en inspelning av livesändningen som  nu visas  här nedan och på Youtube.)

 

 

Jan Melin

Mer om: Klocka Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer