Här seglar en hel stad

2013-12-10 14:41  

Ett företag i USA vill bygga en flytande stad med 40 000 invånare som ska segla jorden runt.

Förra veckan presenterades skrovet till den flytande plattformen Prelude FLNG som ska borra efter gas. Det är byggt i Sydkorea och är med sin längd på 488 meter det största bygget som någonsin sjösatts.

Men det kommer att se ut som en jolle bredvid "Freedom Ship" som är en 1 600 meter lång flytande stad med plats för 40 000 invånare. Tanken är att den ska segla på en evighetslång kryssning jorden runt, varv efter varv.

Bakom projektet står det Floridabaserade företaget med samma namn som den flytande staden. Idén presenterade redan på 1990-talet med lades i malpåse efter den stora finanskrisen. Nu är emellertid ritningarna framtagna och företaget letar nu finansniärer som kan skrapa ihop de motsvarande 65 miljarder kronor som behövs.

Enligt företagets webbplats finns redan nu den teknik som behövs för bygget men någon tidsplan har inte presenterats.

Idag finns inga hamnar som kan ta emot  det stora flytetyget. Så när det ankrar upp utanför någon storstad får passagerarna åka båt in till land eller flyga från fartygets startbana som ska kunna hantera plan med upp till 40 passagerarplatser.

Tanken är att man ska kunna bosätta sig permanent på Freedom Ship. Där ska det finnas allt från skolor och sjukhus till bibliotek och utrymme för små tillverkande företag. Plattformen ska även rymma hotel med plats för 10 000 personer då det är tänkt att ta emot passagerare för kortare vistelser och även 30 000 dagsbesökare. Med en besättning på 20 000 personer ska Freedom Ship alltså på en gång kunna hysa 100 000 människor.

Enligt International Science Times kommer bostäderna ombord att kosta mellan motsvarande en miljon och 13 miljoner kronor.

Jan Melin

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer