Här är allt vi vet om Xbox Series X

Kapplöpningen mellan Sony Playstation och Microsoft Xbox i full gång. Här publicerar vi alla rykten och nyheter om Xbox Series X.

2019-12-13: Så ser Xbox Series X ut

Till julhelgen 2020 kommer Microsoft att lansera nästa generations Xbox. Tidigare har konsolen gått under namnet ”Project Scarlett”. Men nu har den fått sitt officiella namn: Xbox Series X, läs mer om den här.

Förutom namnet har Microsoft nu också visat hur Xbox Series X kommer att se ut. En hög, kantig, svart låda som påminner lite om en gamingdator. Du ser den i bildspelet ovan.

2019-08-13 Microsoft lovar snabbare laddtider och skärmuppdatering

På jättemässan E3 i juni gav Microsoft en försmak av vad som komma skall. Få detaljer om hårdvaran i nästa generations Xbox avslöjades under presskonferensen, men teknikjätten utlovade att den kommande maskinen ska vara fyra gånger så snabb som dagens Xbox One X.

I en färsk intervju med Gamespot berättar nu Xbox-chefen Phil Spencer lite mer om "Xbox Two". I fokus ligger framför allt tre saker: snabbare laddtider, högre uppdateringsfrekvens - och bakåtkompatiblitet.

– Vi fokuserar på att få till otroligt snabba laddtider så att spelen ska kunna köras med högsta möjliga uppdateringsfrekvens. Folk älskar att spela i 60 bildrutor per sekund, så att få spelen att kunna köras med 4k-grafik i 60 fps är ett viktigt designmål för oss, säger Phil Spencer.

Microsofts beslut att ge Xbox One stöd för bakåtkompatiblitet har hyllats av såväl spelare som teknikmedia. Föga förvånande kommer man att spinna vidare på detta. Två intressanta detaljer är att befintliga kontroller ska kunna användas till "Xbox Two" - eller Scarlett som den officiellt kallas - samt att det ska vara möjligt att spela "över generationerna".

– Om du köper en ny Xbox ska det fortfarande vara möjligt att spela med vänner som har äldre maskiner, förutsatt spelet finns till bägge plattformar, säger Phil Spencer.

2019-04-17 Microsoft kontrar på Sonys PS5-nyheter

Igår berättade Sony om de första detaljerna kring deras kommande konsol Playstation 5. Det blir en kraftfull best med raytracing som Microsoft ska tampas emot.

Solen fick inte skina på PS5 ostört särskilt länge. Bara en timme senare kom nämligen Microsoft med sitt motdrag. Man droppade inte några detaljer kring sin kommande konsol Xbox Two. Däremot kom Microsoft med en uppmaning att lägga till "Titta på Xbox E3 Briefing", i kalendern. Den 9 juni klockan 22.00 (CET) är det dags för det hajpade eventet E3 i Los Angeles. Då väntas Microsoft berätta om detaljerna kring Xbox Two, som enligt rykten också påstås vara två konsoler.

Mycket pekar på stort streamingfokus hos Microsoft. Efter att Google presenterade Stadia, uppges Phil Spencer, Xbox-chefen, ha skickat ett mejl internt där han ska ha skrivit: ”Google went big today and we have a couple of months until E3 when we will go big.”

Ungefär: "Google gick ut hårt idag, och om några månader är det E3, då kommer vi slå på stora trumman".

Efter långt snickrande i det tysta, ser nu konsolkriget ut att vara igång.

2018-12-20 Xbox Two-konsoler kallas Anaconda och Lockhart – kommer i fyra varianter

Ännu ett rykte har nått internet gällande utvecklingen av Microsofts nästa Xbox-konsol och igen är det den högt ansedda Thurrott som berättar att nästa Xbox ryktas att lanseras i fyra varianter, skriver svenska spelsajten Gamereactor.

Enligt de obekräftade uppgifterna som Thurrott presenterar ska det nya Xbox-konceptet kallas ”Scarlet”, medan konsolerna som egna produkter har separata namn. Den kraftfulla arvtagaren till Xbox One X för spelentusiaster har fått arbetsnamnet ”Anaconda”, medan ”Lockhart” ska vara Xbox One S motsvarighet, vilket då innebär en billigare konsol.

Utöver detta ska Microsoft samtidigt utveckla två konsolvarianter som är fokuserade på molnbaserat spelande. Denna konsol kallar Microsoft ”Anthem”, men enligt Thurrott ska även en kraftigare molnkonsol också vara i utveckling som då kallas ”Anaconda Cloud”.

2018-12-10 Rykte: Xbox Two får Zen 2-kärna – levererar 4K-grafik och 60 bilder per sekund

Nya rykten om nästa Xboxs prestanda har börjat florera och avsändaren för detta är Brad Sams på Thurott, enligt Gamereactor. Hans källor menar att Xbox Two kommer släppas under 2020 och dess huvudprocessor blir en Zen 2 samt en än så länge ospecificerad GPU från AMD som ska vara anpassad för nästa generations konsoler.

Genom denna saftiga uppdatering i hårdvara vill Microsoft fortsätta hålla greppet om marknaden med att vara den kraftfullaste spelkonsolen.

Målet är att Microsoft ska kunna erbjuda 4K-grafik i 60 bilder per sekund. Vidare säger Brad Sams att Microsoft planerar att släppa flera versioner av konsolen, vilket går i linje med tidigare rykten. En av dessa versioner ska vara xCloud-baserad och alltså streama spel.

30-11-2018 Nästa Xbox ger spelutvecklare möjlighet att utveckla sina ”galnaste drömmar”

Efter att Microsoft har tappat fart jämfört med Sony kommer nu rapporter om att Xbox-teamet gett spelutvecklare nära fria händer att bygga spel som endast begränsas av deras ”galnaste drömmar”, rapporterar tech-sajten T3.

Bakgrunden ska vara att Microsoft bygger en konsol med oerhört kraftfull hårdvara för att konkurrera ut den kommande Playstation 5 i prestanda.

Enligt Youtubern boogie2988 ska Xbox-chefen Mike Ybarra i möte med spelutvecklare endast ha frågat efter vilken sorts projekt de vill ta sig an och sagt att budget inte skulle vara något problem.

2018-11-14 Phil Spencer bekräftar utveckling av ny konsol

Nyligen bekräftade Sony att de utvecklar Playstation 5 och nu har Xbox-chefen Phil Spencer, enligt Gamespot, deklarerat i en intervju med LevelUp att även Microsoft är i full färd med utvecklingen av en framtida Xbox.

I intervjun säger han att ”Jag ser i dag hur pass bra Xbox One X fungerar och när jag tittar på våra framtida planer blir jag väldigt uppspelt inför vad vi ska göra inom konsolområdet.”

Läs mer: Microsofts Phil Spencer ser fram emot utveckling av ny Xbox

2018-06-13 Nästa Xbox lanseras 2020 och har kodnamnet ”Scarlett”

Nästa Xbox från Microsoft har arbetsnamnet ”Scarlett”, enligt tech-sajten Thurrott.

Enligt källan till reportern ska nästa Xbox dyka upp först 2020 och kodnamnet Scarlett ska hänvisa till en produktfamilj. Om detta innebär att det kommer släppas flera versioner av samma konsol eller helt enkelt flertalet sidoprodukter är fortfarande oklart, men det bekräftar att Microsoft är i färd med att bygga nästa spelkonsol.

Kalle Wiklund

Viktor Krylmark

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer