Hacket som alltid ger grönt ljus

2014-08-21 08:24  
Forskare hackade sig in i ett system för traikövervakning och kunde trådlöst styra trafiksignalerna. Foto: Colourbox

Forskare har enkelt tagit sig in i trafiksystem trådlöst och sett till att trafiksignalerna för en bilist alltid visar grönt.

Ett nytt trafikstyrningssystem som installerats i 40 amerikanska stater är mycket lätt att hacka. Forskare vid University of Michigan tog kontroll över 100 trafiksignaler i en stad och lyckades exempelvis få alla att visa rött ljus eller ge en bilist ständigt grönt ljus på sin färd genom staden.

I sin rapport  "Green Lights Forever: Analyzing the Security of Traffic Infrastructure" skriver forskarna att vem som helst med en bärbar dator som kan kommunicera trådlöst med samma frekvens som används av trafiksystemet enkelt kan ta kommandot över systemet.

Att det var så lätt att komma in i systemet beror främst på tre saker.

• Den trådlösa kommunikationen är okrypterad.

• Inloggningsnamn och lösenord som används är fabriksinställningar som inte ändrats.

• En port för debugging är lätt att attackera.

"Systemets sårbarhet beror inte på någon enstaka komponent eller fel design. Det handlar i stället om systematiskt brist på säkerhetstänkande", skriver forskarna i sin rapport.

De skriver även att deras studie inte bara har bäring på trafiksystem.

"Fler och fler apparater som röstningsmaskiner, bilar och medicinsk utrustning styrs av datorer och kopplas till nät. I den omställningen finns risk för katastrofala säkerhetsmissar".

Jan Melin

Mer om: Datasäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer