Gopro vill köpa dina filmer

2015-10-15 15:36  
Här är några av de kategorier som Gopro valt för sin tävling där företaget köper in film och foton från privatpersoner. Foto: GoPro

Kameratillverkaren Gopro ska köpa in filmer och bilder från privatpersoner för upp till motsvarande 40 miljoner kronor per år.

Den som har tagit bilder eller filmat med en kamera från Gopro kan få bra betalt för sina alster. I en satsning som kallas Gopro Award kan privatpersoner få upp till motsvarande 4 000 kronor för ett foto medan en redigerad film kan belönas med 40 000 kronor. Även ett kort filmklipp kan skickas in för granskning och betalas med 8 000 kronor om Gopro tror att de kan få användning för det.

Då det är lite av en tävling kommer företaget att utse vinnare dagligen. I den omgång som körs nu ska bilderna och filmerna vara inskickade senast i november men satsningen fortsätter därefter och upp till motsvarande 40 miljoner kommer att betalas ut per år.

Det som Gopro köper in kommer att användas på lite olika sätt. Exempelvis för reklam och visning i Gopros egen tv-kanal. Även om upphovsrätten blir kvar hos fotografen så kan Gopro använda materialet som det behagar dem, inklusive efterbearbetning och redigering. Men om filmerna eller bilderna används i reklamfinansierade kanaler kan den som har upphovsrätten få ytterligare betalt.

De kategorier som Gopro premierar är bland annat djur, vetenskap, motorsport, resor, musik och äventyr.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer