Futuristisk rysk militärdräkt får kärnvapenuppgradering

2017-10-24 10:40  
Ratnik-dräkten från Rotec. Foto: Rostec

Ryska försvarsföretaget Rostec uppgraderar framtida marksoldaters utrusning som går under namnet Ratnik. Nu är delar av den kärnvapentålig.

Världen stora krigsmakter fortsätter att utveckla sin millitära teknologi. Marschen tycks aldrig ta slut.

Ryssland tog ett stort kliv i somras när nationen visade upp sin vision för framtida marksoldater. Ratnik som är utvecklat av det statligt ägda försvarsbolaget Rostec, var redan väldigt avancerad, och ja, kanske även skrämmande. Nu har ryssarna petat in en ny uppgradering: en klocka som tål kärnvapen, skriver LiveScience.

"Klockan är inkluderad i Ratniks krigsuppsättning och klarar av att motstå solstrålning och elektromagnetiska impulser, till exempel efter en kärnvapensprängning. Om en soldat utsätts för elektromagnetiska utsläpp från ett kärnvapen kommer klockan att fortsätta fungera utan avbrott", säger formgivaren Oleg Faustov om enheten.

Läs mer:

Läs mer: Så vässar ryssarna sitt nya Sukhoi Su-57-flygplan

Hur det går med utrullningen av den ovan nämnda exodräkten återstår däremot att se. Och värt att notera är att klockan som ingår i dräkten också är den enda delen i uppsättningen som anges vara kärnvapentålig.

Samtidigt hintar Rostec om en uppgraderad version av Ratnik – Ratnik-3. Den är ännu bara en prototyp och väntas presenteras först 2020. Den versionen av dräkten sägs innehålla ett titan-exoskelett och realtidsövervakning av soldatens hälsa.

Viktor Krylmark

Mer om: Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer