Fukushima ställer till det för Gen IV

2011-06-14 23:00  

Den gryende kärnkraftsvåren övergick snabbt i höst efter Fukushimaolyckan i Japan. Hur går det då för de svenska forskarna som drömmer om den blykylda Generation IV-reaktorn Electra?

Den svenska forskargruppen Genius, ett samarbete mellan KTH, Chalmers och Uppsala universitet, vill bygga en liten, blykyld test- och ­utbildningsreaktor i Oskarshamn.

Man har döpt den till Electra och vänt sig till regeringen för att få support. Men ännu har inget svar kommit.

– Electra skulle kunna stå färdig 2020, säger Geniusprojektets koordinator Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, till Ny Teknik.

Electra står för European Lead Cooled Training Reactor. Poängen med blykylda reaktorer är att kylningen med smält bly sker helt utan pumpar, som är en av svagheterna i dagens reaktorer.

De svenska Geniusforskarna håller modet uppe trots att det politiska klimatet för kärnkraft har försämrats kraftigt efter Fukushima.

– Fjärde generationens blykylda reaktorer kan vara svaret på hur vi gör kärnkraften säkrare och mer uthållig, säger Janne Wallenius.

1. Med fjärde generationens snabbreaktorer kan uranbrytningen upphöra helt. Det använda kärn­bränsle från svenska reaktorer som ska deponeras under jord i Forsmark räcker för 1 000 års drift av 10 reaktorer med 1 GW elektrisk effekt.

2. Långlivat högaktivt avfall kan återvinnas och användas som bränsle. Gen IV-reaktorerna minskar mängden långlivat högaktivt avfall 100 gånger.

3. Kapaciteten hos det svenska slutförvaret ökar med en faktor 6.

Svenska Electra är en pytteliten testreaktor med en reaktortank som inte är större än 1,5 x 3,0 meter och en reaktorhärd på 0,5 MW med måtten 30 x 30 centimeter.

– Framgångsrika reaktorutvecklingsprogram börjar i liten skala, säger Janne Wallenius.

Bränslet i Electra är högpotent plutonium och zirkorium.

– Det är svårt att designa små snabbreaktorer utan att använda höganrikat uran.

Electra kan stå klar 2020 och användas för utbildning av operatörer och studenter.

– Gärna i Oskarshamn.

Gen IV-reaktorer:

Forskning pågår om sex olika reaktortyper – högtemperaturreaktorer, superkritiskt vattenkylda reaktorer, saltsmältarreaktorer, gaskylda snabbreaktorer, blykylda snabbreaktorer och natriumkylda snabbreaktorer.

Planerade blykylda reaktorer i världen:

SVBR i Ryssland. Blyvismutkyld reaktor på 100 MW, utvecklad av Rosatom och privata finansiärer. Byggstart 2017 i Dimitrovgrad.

Brest i Ryssland. Blykyld reaktor på 300 MW, utvecklad av forskningsinstitutet Nikiet. Byggstart 2019.

Myrrha i Belgien på 100 MW, utvecklad av forskningscentrumet SCK-CEN. Byggstart 2015.

Alfred i EU på 120 MW, utvecklas inom det FP7-finansierade Leaderprojektet. Rumänien kandiderar som värd.

Electra i Sverige på 0,5 MW, utvecklad inom Geniusprojektet. Byggstart 2020?

Lars Anders Karlberg

Mer om: Gen IV Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer