Förbjud musiklyssning på övergångsstället

2011-01-27 12:00  
Carl Kruger sitter i New Yorks senat.

En amerikansk senator vill förbjuda musiklyssning när man går över gatan. Lagbrytarna som sägs orsaka trafikolyckor ska få böta 100 dollar.

Carl Kruger som är ledamot av New Yorks senat har lämnat in ett lagförslag som han själv kallar ”Ipod bill”.

Om hans förslag går igenom blir det förbjudet att ”använda en Ipod, mobiltelefon, Blackberry eller någon annan elektronisk apparat när man korsar en gata”.

Enligt senatorn har antalet olyckor där gångtrafikanter skadats ökat i USA. Carl Kruger tror att det bland annat beror på att fotgängare som lyssnar på musik är ouppmärksamma. I ett pressmeddelande refererar han till en dödsolycka i december när en man med hörlurar inte hörde varningssignalen från en backande lastbil och blev överkörd.

”Man kan inte vara helt uppmärksam på sin omgivning om man fingrar på sin Blackberry, slår ett telefonnummer, spelar Super Mario Brothers på en Game Boy eller lyssnar på musik i en Ipod”, skriver Carl Kruger.

Enligt lagförslaget ska den som går över gatan och använder en elektronisk apparat få böta 100 dollar. Men lagen ska bara gälla i städer med fler än en miljon invånare. Varför senatorn valt just denna gräns framgår inte av lagförslaget.

Under första halvåret 2010 stod gångtrafikanter för tolv procent av alla dödsolyckor i den amerikanska trafiken, enligt Cnet.

Ett liknande lagförslag i Arkansas drogs nyligen tillbaka efter kraftfulla protester, skriver Cnet som gissar att det nu kommer att bli en hel del diskussioner även i New York.

Bland annat om den exakta definitionen av en väg och vad det innebär att korsa en gata samt vilka elektroniska apparater som ska undantas från lagen.

Jan Melin

Mer om: Ipod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer