För första gången: Norrsken siktat på komet

2020-09-22 11:44  
2014 landade den obemannade rymdsonden Rosettas landare på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko och blev därmed första människoskapade föremål att mjuklanda på en komet. Foto: ESA/AP/TT

Planeter, månar – och nu även en ytterligare typ av himlakropp. För första gången har forskare hittat bevis för att dansande norrsken skänker ljus till kometer, rapporterar Vetenskapsradion.

– När vi först hade samlat alla mätningarna – av UV-ljus, av elektroner, av plasmatäthet och av gastäthet – och upptäckte bilden som kom fram så tittade vi bara på varandra och sa: "men, det här är ju norrsken!", säger Anders Eriksson vid institutet för rymdfysik i Uppsala till radion.

Läs mer: Astronomer sökte bland 10 miljoner stjärnor – fann inget tecken på intelligent liv

Enligt Eriksson, som är en av forskarna bakom studien, går det inte att se ljusfenomenet på kometen 67P utan avancerade mätningar då skenet dränks av solljus. Mätningarna gjordes av Europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta, som avslutade sitt uppdrag 2016.

– Nu sitter vi på en jättehög med data som vi fortfarande håller på att analysera. Det kommer vi att fortsätta med länge än, säger Eriksson.

Mer om: Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer