Följ den ensamma båten över Atlanten

2016-06-14 14:39  
Den 5,5 meter långa soldrivna båten befinner sig nu omkring 100 mil öster om New York. Foto: Solar Voyager

En drygt fem meter lång soldriven båt kan bli den första obemannade självkörande farkost som korsar Atlanten.

1 juni seglade Solar Voyager iväg från den amerikanska östkusten med sikte mot Portugal. Den 5,5 meter långa farkosten är helt soldriven och ska på egen hand försöka korsa Atlanten. Lyckas den blir Solar Voyager den första obemannade självkörande båt som klarar det, skriver Wired.

Energin till elmotorerna som driver de två propellrarna kommer från solpaneler som ger 280 W vars energi lagras i batterier på 2,4 kWh som ger fart under natten.

Hastigheten är måttliga 5 km/h vilket delvis beror på att Solar Voyger med sitt aluminiumskrov är ganska tung och väger 250 kilo. Från början var det meningen att båten skulle byggas av plast men tester visade att en sådan konstruktion skulle bli alldeles för bräcklig och kunna brytas sönder av höga atlantvågor.

Färden går via en förprogrammerad gps-rutt och varje kvart skickar Solar Voyager via satellitlänk data om hastighet, kurs, väder, energibalans och position  som markeras på en webbkarta där allmänheten kan följa färden.

Bakom rekordförsöket som är ett fritidsprojekt står de två amerikanerna Isaac Penny och Christopher Sam Soon som till vardags är tekniker och arbetar med robotar för medicinsk kirurgi.

Förhoppningen är att deras farkost ska nå fram till Portugal inom fyra månader där den ska mötas av sina konstruktörer som just nu planerar en semesterresa till Europa.

Jan Melin

Mer om: Solkraft Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer