Flygplan ska lyfta satelliter till rymden

2013-09-24 11:37  
Ett förslag till utformningen av experimentplanet XS-1 som kan göra en ny färd till rymden varje dag. Foto: Darpa

Amerikanska försvaret ska utveckla ett obemannat överljudsplan som ska flyga upp till rymden och placera satelliter i omloppsbana.

Idag är priset för att transportera last upp till rymden omkring 50 000 kr/kg. Men nu vill den amerikanska militära forskningsorganisationen Darpa utveckla ett system som gör utplaceringen av exempelvis satelliter en tiondel så dyr.

Projektet heter Experimental Spaceplane XS-1 som är ett obemannat plan som med toppfarten Mach 10 ska kunna flyga upp till 100 km där rymden börjar. Där ska planet kunna skicka iväg satelliter som väger upp till 2 300 kg i omloppsbana runt jorden. Sedan återvänder planet till en i stort sett vanlig flygplats som inte kräver någon avancerad infrastruktur, skriver Darpa på sin webb.

Där ska det räcka med en dags förberedelser innan XS-1 kan lyfta igen och varje tur upp till rymden beräknas kosta omkring motsvarande 30 miljoner kronor.

Darpa söker nu idéer och tekniska förslag om utvecklingen och implementeringen av XS-1 och har bjudit in till en Experimental Spaceplane Proposer´s Day som ska avhållas 7 oktober.

Det ska leda vidare till bygget av en prototyp som ska kunna flyga tio gånger på tio dagar, nå hastigheten Mach 10 minst en gång och vid minst ett tillfälle placera medhavd last i en omloppsbana.

Jan Melin

Mer om: Darpa Rymdplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer