Fixa skärmen som bara du kan se

2013-10-30 12:11  

Med enkla verktyg och material kan man modifiera sin datorskärm så inga andra ser vad den visar.

Signaturen "brusspup" har presenterat en video och instruktioner om hur man bygger en "hemlig" datorskärm. Det som visas på skärmen ser bara den som har ett par enkelt tillverkade specialglasögon.

Översta lagret på en lcd-skärm är ett polariserande skikt. Pillar man bort det ser skärmen ut att vara helt blank. Nästa steg är att skaffa en bit polariserande film och skära ut "glas" som enklast monteras i bågarna på den typ av glasögon man får på 3d-biografer. Med dem framför ögonen visar skärmen åter sitt innehåll.

Brusspup använde själv en begagnad lcd-skärm för 150 kronor då det kan vara svårt att återställa skärmen för normalt bruk. Han tipsar även om att man kanske måste använda något lösningsmedel för att få bort limrester som höll  skärmens polarisationsfilter på plats.

Den som vill testa metoden på ett lite enklare och billigare sätt kan göra samma sak med en miniräknare med lcd-skärm. Ny Teknik provade och det fungerade som utlovat. Utan polarisionsskiktet blir räknarens skärm alldeles vit och visar inga siffror innan man betraktar den genom polarisationsfiltret.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/zL_HAmWQTgA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt