Fansen utlöste jordskalv när Mexiko gjorde mål

2018-06-21 09:30  
Foto: Marco Ugarte

Mexikanska fans skakade marken i Mexiko City när VM-matchen mot Tyskland avgjordes.

(Atrikeln har uppdaterats)

Fotbolls-VM fick Mexiko att skaka när fansen hoppade av glädje. I söndags utlöstes en jordbävning i Mexiko City, men inte av naturliga skäl. Landets seismologiska institut noterade skalvet från minst två sensorer och föreslog att skakningen sammanföll med möjliga ”massiva hopp” när fansen firade Hirving Lozanos mål. Matchen mellan Mexiko och Tyskland slutade i shockresultat när Mexiko gjorde 1-0.

Fenomenet bekräftades även av chilenska forskare vid Sismologia i Chile som beskriver det på Facebook som ”onaturliga vibrationer”som framställdes av ”samordnade hopp av fansen”.

Det är inte första gången den här typen av jordskalv inträffar. Det har hänt vid tidigare sportevenemang och utomhusaktiviteter att marken skakar till av framkallade skalv.

Se när de mexikanska fansen hoppar av glädje.

Andra forskare säger att Mexikos fans inte alls orsakade en jordbävning. Xyoli Pérez Campos är chef hos Mexikos seismoloigiska station. Han hävdar att seismometrarna har påverkats av vibrationer när människor hoppade nära stationen. Vibrationerna ska då ha gett utslag liknande en jordbävning, enligt Campos.

William Yeck, geofysiker vid USA:s geologiska institut, förklarar att  seismometrar tidigare har plockat upp ljud och vibrationer från händelser med stora folkmassor, men ingen tillställinng har någonsin gett samma resultat som vid en jordbävning, det skriver National Geograpic.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer