Exoskeletten hjälper människor att springa i 74 km/h

2020-04-02 08:32  

Parallellt lanserar Stanford och Vanderbilt University varsitt exoskelett för löpning. Det ena tros kunna få en människa att springa i 74 km/h.

Det mer blygsamma av de två exoskeletten har utvecklats vid Stanford University. Deras syfte med innovationen är inget annat än att kunna erbjuda en mer behaglig löpning som möjligtvis kan bli ett nytt transportmedel.

Endast 25 procent av amerikanerna uppger att de har joggat under det senaste året, och kanske kan tekniken ha samma funktion för folkhälsan som elcyklarna.

Teamet testade först en fjäderbaserad lösning men den visade sig göra löpningen 13 procent tyngre. Därför beslutade sig forskarna för en motoriserad protes som man fäster vid vaden. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Läs mer: Unikt material kan utvinnas ur hummerstjärtar

Även en motoriserad fjäderlösning gjorde det elva procent tyngre att springa än utan exoskelett. Därför valde men en design där motorn drar i en kabel som löper längs vadens baksida.

Den hjälper till med att lyfta foten när tårna skjuter ifrån, samtidigt som hävarmen kopplad till skons framdel trycker ner tårna. Lösningen bidrar till att sträcka ut vaden samtidigt som den avlastas av motorn.

Systemet ger en mer fjädrande stil, något som uppskattades av de elva löpare som testade innovationen på Stanfords löpband.

Läs mer: Rymdsallad lika näringsrik som om den odlats på jorden

I försöket mättes löparnas syreförbrukning och utandad koldioxid. Forskarna såg att motorn sänkte energiförbrukningen med 15 procent för testpersonerna, och tekniken ökade deras hastighet med upp till tio procent. Det ska dock sägas att motorerna i dagsläget inte sitter i själva exoskelettet. Forskningen har publicerats i Science Robotics.

Vid Vanderbilt University har man tittat på hur cykelpedaler tar vara på energi som går förlorad vid löpning, i och med att även pedalen som lyfts får kraft. Med utgångspunkt från detta har forskare skapat ett exoskelett där en fjäder lagrar nedslagsenergin som sedan lösgörs när benet skjuter ifrån.

Det ger ett slags katapultfunktion som enligt teamet skulle kunna öka människans löphastighet med 50 procent. Det rapporterar Science Alert.

Om fjädern kan fånga upp 96 procent av kraften i steget så skulle löphastigheten hamna över 74 km/h, i alla fall i teorin.

Det ska sägas att forskarna inte ännu har uppnått detta, men de har god tillförsikt kring att kunna ha en prototyp redo nästa år. Deras tanke är att exoskelettet skulle kunna användas inom idrotten, men även för räddningsuppdrag och av polismyndigheter. Studien är publicerad i Science Advances.

John Edgren

Mer om: Exoskelett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer