Eldriven propeller för äventyrssportare

2014-04-15 13:37  
En tidig prototyp av Thruster som kan ge fart åt snowboardåkare och lyfta skärmflygare till termiken. Foto: Dreamscience Propulsion

Med jetmotorteknik har ett brittiskt företag utvecklat en eldriven propellermotor för skärmflygare, surfare och snowboardåkare.

Den brittiske skärmflygaren Adam Contoret testade paramotorflygning men tyckte att den bensindrivna propellermotorn som han hängde på ryggen var för otymplig och bullrade för mycket.

Då fick han idén till ett nytt framdrivningssystem med teknik lånad från turbopropmotorer. Men i stället för att snurra propellern med en gasturbin som går på flygfotogen konstruerade Adam Conoret en eldriven motor av liknande slag. Den finns nu i olika prototyper byggda av hans företag Dreamscience Propulsion.

I den senaste versionen är fyra motorer placerade på en stång som spänns fast vid midjan med ett bälte. Motorerna vars effekt är 8 kW snurrar med 30 000 varv/minut och ger en dragkraft på 445 Newton.

Energin kommer från batterier av typ litiumpolymer på 52 V och maximalt 700  A vilket kan ge en effekt på 36 kW. En laddning kan köra motorerna med full  effekt i 15 minuter. Det räcker gott och väl för att en skärmflygare ska kunna stiga till höjder där termiken kan ge många flygtimmar.

En hel del av specifikationerna för den omkring tio kg tunga motorn som fått namnet Thruster är av patentskäl inte offentliga.

Men Thruster är inte bara ämnad för skärmflygare. Även surfare och snowboardåkare finns i målgruppen. Tidigare i år testade snowboardsproffset Jamie Barrow en prototyp på en frusen sjö i Schweiz där han lyckades komma upp i 80 km/h.

Just nu letar Adam Contoret efter en tillverkare och hans gissning är att om en kommersiell produkt blir verklighet kommer priset för en Thruster att hamna mellan motsvarande 30 000 och 65 000 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/ou-qCk3Vxy4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/zFHzWofHrwo?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Skärmflyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer