Din Iphones batteri kommer att ladda ur snabbare med trådlös laddning

2018-03-13 13:50  
Trådlös laddning sliter snabbare på batteriet, uppger Zdnet. Foto: TT

Att ladda sin Iphone trådlöst kanske låter som en dröm. Men det kommer med en kostnad: ditt batteri.

Med Apples nya Iphones, X och 8 kom funktionen airpower, trådlös laddning. En efterlängtad och populär funktion. Och visst tycks den smidig. Men är den så bra? Det verkar inte så. Zdnet har testat saken och upptäckte batteriet laddar ur snabbare än laddning via sladd.

Apple påstår att ett batteri ska klara av att behålla upp till 80 procent av sin ursprungliga kapacitet vid 500 kompletta laddningscykler. Adrien Kingsley-Hughes, som genomfört testet, räknade ut att det skulle ta honom ungefär tre år att nå 500 laddningar.

Men på knappt sex månader är han redan uppe i 135 laddningscykler, i det tempot skulle tiden för laddningscyklerna närmast halveras. Så varför laddade han telefonen så ofta?

Batteriet får ingen paus

Han skriver att när man laddar telefonen med sladd uppstår ett minimalt slitage på telefonens batteri. Dessutom är det sladden som driver telefonen under själva laddningen. Men när man övergår till trådlös laddning är det batteriet som driver telefonen. Den trådlösa laddaren tankar bara batteriet. Telefonens batteri ges alltså inte en välbehövlig paus som den annars hade fått.

Vissa trådlösa laddningsstationer erbjuder en funktion som automatiskt stänger av laddningen när telefonen är fulltankad. Trots den fiffiga funktionen så är belastningen på batteriet större vid trådlös laddning, slår Zdnet fast.

Viktor Krylmark

Mer om: Iphone Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer