Populärteknik

Detaljrikedom där stjärnor föds

Den här bilden, som togs av OmegaCam som sitter på VLT Survey Telescope vid Paranalobservatoriet, visar en del av stjärnassociationen Ara OB1. I mitten av bilden syns den unga stjärnhopen NGC 6193, och till höger syns emissionsnebulosan NGC 6188, upplyst av joniserad strålning som de ljusaste närliggande stjärnorna skickar ut. (Klicka för större bild) Foto: ESO
Den öppna stjärnhopen NGC 6193 ligger i stjärnhopen Altaret. Den är markerad i den här kartan i övre högra hörnet av stjärnhopen. De flesta av stjärnorna här är synliga med blotta ögat under en klar mörk natt. Hopen själv är lätt att se i ett litet teleskop men det omgivande glödande molnet är mycket svagare och mycket svårare att observera. Foto: ESO, IAU, and Sky & Telescope

Forskare har skapat den mest detaljerade bilden någonsin av ett område som beskrivs som en guldgruva för alla som vill se en stjärna födas.

I stjärnbilden Altaret – på cirka 4 000 ljusårs avstånd från jorden – finns stora moln av stoft och gas, en så kallad nebulosa. Och där, mitt i det dramatiska landskapet, föds nya stjärnor. Nästan ingen annanstans är denna märkliga process så blottlagd för oss människor som här.

Forskare vid den europeiska rymdorganisationen ESO:s VLT Survey Telescope i Chile har nu skapat den mest detaljrika bilden av detta område någonsin. Bilden består av fler än 500 individuella bilder, tagna med hjälp av olika filter, med en total exponeringstid på över 56 timmar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här