Detaljrikedom där stjärnor föds

2015-03-11 16:43  

Forskare har skapat den mest detaljerade bilden någonsin av ett område som beskrivs som en guldgruva för alla som vill se en stjärna födas.

I stjärnbilden Altaret – på cirka 4 000 ljusårs avstånd från jorden – finns stora moln av stoft och gas, en så kallad nebulosa. Och där, mitt i det dramatiska landskapet, föds nya stjärnor. Nästan ingen annanstans är denna märkliga process så blottlagd för oss människor som här.

Forskare vid den europeiska rymdorganisationen ESO:s VLT Survey Telescope i Chile har nu skapat den mest detaljrika bilden av detta område någonsin. Bilden består av fler än 500 individuella bilder, tagna med hjälp av olika filter, med en total exponeringstid på över 56 timmar.

I mitten på bilden syns ett kluster av stjärnor som mestadels består av blå-vita, mycket unga stjärnor. De två mest ljusstarka prickarna är så kallade jättestjärnor, som lyser med en intensitet som är 100 000 gånger större än vad vår egen sol mäktar med.

Detta är den senaste i raden av flera spektakulära bilder som har producerats på sistone, både av Eso och den amerikanska motsvarigheten Nasa.

Så sent som i förra veckan presenterades en bild av en exploderande stjärna, en supernova, bakom en galax vars massa var så stor att den böjde ljuset från stjärnan.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: ESO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer