Det var inte billigare förr

2011-10-25 23:00  

Matpriserna har gått ner kraftigt sedan 1993, konstaterar Konsumentföreningen Stockholm.

Nej, det var inte bättre förr. I alla fall var det inte billigare att handla mat. En jämförelse mellan 1993 och 2001 visar att matpriserna i kronor knappast har gått upp. I vissa fall är de till och med lägre nu än för 18 år sedan, trots att en krona i dag bara motsvarar 78 öre 1993.

Hur kommer sig nu detta? Teknikutveckling och hårdare konkurrens, svarar Konsumentföreningen Stockholm. Produktiviteten i livsmedels­industrin har blivit högre och datakassor, automatiska ordersystem och självskanning har lett till effektivisering i handeln. De stora livsmedelskedjorna har också utvecklat egna varumärken som satt press på övriga leverantörer att sänka priserna.

Här är några jämförelser mellan priser nu och då:

Pris i kronor år 2011 och år – 1993

Färsk kyckling/kg 38:90 – 47:50

Kassler/kg 70:90 – 114:00

Ishavstorsk, 400 g 38:95– 39:80

Grevéost/kg 99:00 – 67:00

Spaghetti, 1 kg 16:95 – 15:90

Ris, 2 kg 39:95 – 16:90

Öl 3,5 %, 6-pack 52:50 – 39:90

En annan förklaring till de jämförelsevis låga matpriserna på senare tid är EU-inträdet 1995, som innebar minskade tullar och ökat utbud av billiga livsmedel från andra länder i Europa. Matinköpens andel av hushållsbudgeten minskade från 19 procent 1993 till 12 procent 2009 samtidigt som vår disponibla inkomst under samma tid ökade med 42 procent.

De sänkta priserna har visserligen glatt konsumenterna, men i producentledet, bland bönderna, har det lett till minskad lönsamhet och utslagning.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer