Populärteknik

Den stora torvbubblan

För jämnt hundra år sedan skulle kemiingenjören Martin Ekenberg lösa Sveriges energi­problem och samtidigt göra sig rik som ett troll med hjälp av sin patenterade metod för våtkolning av bränntorv. Men i stället gick han till historien som världens förste brevbombare.

Publicerad

I sin memoarbok ”Min första krets” från 1982 berättar Olof Lagercrantz, legendarisk chefredaktör för Dagens Nyheter 1960–1975, om sin pappa, den vidlyftige officeren och bankdirektören Carl Lagercrantz. Pappan samarbetade under 1910-talet med ett engelskt spekulativt företag i torvbranschen – The International Carbonizing Co Ltd.

Bolaget hade ursprungligen bildats av en svensk kemist vid namn Martin Ekenberg, som hade uppfunnit en metod för att torka och preparera torv till briketter. Nu reste Carl Lagercrantz runt i Sverige och köpte diskret upp torvmossar för företagets räkning. Tanken var att torv skulle bli ett bränsle lika bra som stenkol, men billigare. Här fanns miljoner att tjäna för den som var smart nog att ge sig in i torvracet, hävdade Lagercrantz.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här