De tar hjälp av Japan för att landa på månen

2021-04-19 10:59  
Landaren med rovern Rashid ombord kommer att skjutas upp från Florida med Spacex Falcon 9-raket. Foto: Ispace

Tack vare landaren från japanska Ispace kan Förenade Arabemiraten ha en rover på månen redan 2022. Det är två år tidigare än den ursprungliga planen.

Förenade Arabemiraten utlovade förra året att man ska ha en rover på månen år 2024. Nu tidigareläggs projektet, med den nya målsättningen att landa redan nästa år.

Detta är möjligt tack vare att man har inlett ett samarbete med japanska Ispace, ett privatägt bolag inom rymdsektorn.

Det är deras landare som ska användas för uppdraget, och Ispace ska även stå för kommunikation samt strömförsörjning. Men själva rovern formges lokalt vid Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) i Dubai, och shejkens bortgångne far har lånat sitt namn till rovern ”Rashid”.

Läs mer: Nya rymdexpeditioner: Kan de ge svar på Mars mysterier?

Rovern ska landa på outforskad plats

”Mission 1” ska utgå från Florida med Spacex Falcon 9-raket som lägger landaren i en omloppsbana runt månen. Farkosten ska sedan ta mark strategiskt vid ett tidigare outforskat område, som ännu inte har avslöjats.

Läs mer: SKF skräddarsydde kullager för Mars tuffa klimat

Rashid kommer att samla in data med sex instrument. Med landningen blir Förenade Arabemiraten fjärde nation att utföra bragden efter USA, Ryssland och Kina, eller om man nu ska räkna det som en bragd av två länder.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer