De okända uppfinnarna bakom vardagsprylarna

2011-11-10 15:10  

I en utställning på Londons Science Museum och webben hyllas de bortglömda uppfinnare som gav oss vardagliga nyttigheter som blixtlåset, klädnypan och buntbandet.

Att Thomas Edison uppfann glödlampan och John Ericsson konstruerade den moderna propellern är välkänt för de flesta.

Men vem uppfann klädnypan, häftstiftet och blixtlåset?

Vardagliga nyttoföremål som vi knappast reflekterar över att även de har en uppfinnare.

För att lyfta fram dessa bortglömda hjältar som förenklar livet visas nu en vandringsutställning på Science Museum i London. För dem som inta har möjlighet att resa till England finns även en webbversion av utställningen som heter Hidden Heroes: The Genius of Everyday Things.

Där porträtteras sammanlagt 36 upphovsmän och deras konstruktioner tillsamman med skisser, ritningar, patentansökningar och tidiga reklamkampanjer.

– I en tid när kändisen är kung är det en enorm tillfredställelse att kunna hylla och kasta ljus på en grupp framstående uppfinningar och uppfinnare vars förment triviala produkter i själva verket är fantastiska, säger produktspecialisten Susan Mossman på Science Museums webbplats.

Många av de föremål som presenteras har det gemensamt att de inte förändrats speciellt mycket sedan de uppfanns.

–Hemligheten bakom det är att produkterna är idiotsäkra och att man direkt när man ser dem fattar hur de fungerar, säger Ton Hoppenbrouwers på företaget Hi-Cone där idén till utställningen föddes.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer