Commodore 64 har återuppstått

2011-04-05 14:47  
Nygamla Commodore 64 i all sin glans.

Kultdatorn Commodore 64 är tillbaka. Nu kan den köra både Windows och Linux plus ett eget operativsystem.

Hemdatorn Commodore 64 som lanserades 1982 har sålts i 20 miljoner exemplar. För många av dagens programmerare och datortekniker bestämde den beiga plastlådan det framtida yrkesvalet.

Därför har det genom åren flera gånger ryktats om att datorn med det höga nostalgivärdet ska relanseras i en modern tappning.

Nu ser det ut att bli verklighet. Företaget Commodore USA säger sig ha fått rättigheterna till namnet Commodore 64 efter en massa juridiskt bråk om vem som egentligen äger varumärket. På företagets sajt kan man nu förbeställa datorn med utlovad leveransstart i mitten av maj.

Till det yttre är den nya skapelsen nästan identisk med originalet.

– Till och med de tjocka klumpiga tangenterna som man minns så väl finns med, sade företagets vd Barry Altman till The Register förra sommaren.

Men under skalet döljer sig en helt ny och modern dator med processorn Atom D525, grafikkortet Nvidia ION2, wifi, Blurayspelare, hårddisk, minneskortläsare och arbetsminne på upp till fyra GB.

Ett helt nytt operativsystem med namnet Commodore OS 1.0 är också aviserat men är inte färdigutvecklat. Så de som beställer sin C64 idag får i väntan på det nöja sig med ett förinstallerat Ubuntu som operativsystem. Men datorn sägs även kunna köra Windows 7.

Med det egna operativsystemet ska den ursprungliga C64:an kunna emuleras och exempelvis kunna köra de gamla klassiska spelen. Commodore OS ska även hantera en lång rad nyutvecklade program som 3d-spel, kontorsprogram, webbläsare och redigerare för bild och video. Även program för att skapa 3d-grafik med ray-tracing har utlovats.

Den enklaste versionen av den nygamla datorn heter C64x Basic och kostar 3 700 kronor. Men då saknas exempelvis wifi, Bluetooth och dvd-spelare. Vill man ha dessa funktioner får man lägga till omkring 700 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer