Bygg din egen kamera

2013-08-07 09:51  

Med en byggsats kan man skruva ihop en digitalkamera som kan användas även när batteriet är urladdat.

Att skruva isär sina tekniska prylar för att se hur de fungerar är något som görs av de flesta ingenjörer och tekniker. I en enkät på Ny Tekniks sajt svarade 96 procent procent av drygt 11 000 personer att de gjorde det ibland eller alltid.

Ett annat sätt att kolla funktionen är att montera ihop en byggsats. Exempelvis Bigshot som är byggsats för en enkel digitalkamera avsedd för både vuxna och barn.

Den har en sensor på tre megapixel, en bildskärm som mäter 1,4 tum och tre linser för normal-, panorama- och 3d-fotografering.

En extra finess är en vevdriven generator som gör att kameran kan användas när batterierna tömts på sin laddning.

En anledning till det är att en av målgrupperna för kameran är barn i utvecklingsländer som kommer att få kameror gratis, skriver BBC.

Kamerabyggsatsen har utvecklats av Shree Nayar som är professor och föreståndare för Computer Vision Laboratory vid Columbia University i USA. Finansieringen bygger bland annat på donationer från Google och det amerikanska försvarsdepartementet.

- I en tid när programvara regerar vill jag lära barn hur man bygger hårdvara, säger Shree Nayar till BBC.

Men han vill inte bara att barnen monterar ihop sin kamera. Lika viktigt är att de lär sig tekniken och fysiken bakom de olika komponenterna. På kamerans sajt finns därför utförlig och lättbegriplig information som förklarar hur en sensor, lins, bildskärm, generator och övriga delar fungerar.

Byggsatsen kostar motsvarande omkring 600 kronor och säljs för tillfället bara till kunder i USA. Men på kamerans sajt sägs att Bigshot senare även ska kunna köpas i andra länder.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/1B44snveAqw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer