Bygg det perfekta pepparkakshuset

2012-12-11 14:23  

Med ett cad-program och en laserskärare bygger man ett ingenjörsmässigt pepparkakshus.

Ingenjören Johan von Konow var inte riktigt nöjd med sitt pepparkakshus som han bakade och byggde på traditionellt sätt. Trots att han hade en 3d-modell av sin sommarstuga från ett cad-program  som förlaga.

Det är svårt att få jämna kanter när den kavlade och utskurna degen processas i ugnen.

Men så fick han en trasig laserskärare som han reparerade och prövade för husbygget. I stället för att först skära ut husdelarna i degen gräddade han hela flak som han stoppade in i laserskäraren. Efter instruktioner hämtade från en utvikt version av cad-modellen började lasern att skära.

Men det uppstod ett problem, skriver Johan von Konow i sin blogg.

"Det brukar ryka om laserskärare, men det här var värre än vanligt och lukten påminde om något mellan bränd kaka och bränt hår".

Och det var inte bara lukten som blev problem.

"Efter en provsmakning var det uppenbart att huset aldrig skulle kunna ätas".

Det förenklade bygget. Nu kunde Johan von Konow använda några lasagneplattor för att öka stabiliteten och lim för sammanfogningen.

Den som själv vill bygga ett pepparkakshus på detta sätt kan hämta såväl instruktioner som en färdig mall och en cad-fil från Johan von Konows webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer