Avatars 3D-teknik<br></br> ska filma Mars

2010-05-05 10:01  

Regissören av Avatar har övertygat Nasa om att Mars ska filmas i 3D.<br></br>Han ska själv vara med och utveckla kameran.

Det är regissören James Cameron som fått stereoskopisk 3D-film att bli riktigt stort.

Hans film Avatar är världens hittills mest inkomstbringande film och har slagit publikrekord världen runt.

Nu ska tekniken bakom hans 3D-kameror användas för att filma Mars.

Nasa hade tidigare planerat att utrusta sitt fordon Curiosity, som ska skickas till vår grannplanet 2011, med en 3D-kamera.

Men förseningar och ekonomiska bekymmer gjorde att planen övergavs.

Då kontaktade James Cameron Nasachefen Charles Bolden och övertygade honom om att 3D-film från Mars skulle bli en succé, skriver CBS News.

Så nu har Nasa bestämt att en 3D-kamera ska placeras på en mast på Curiosity som ska köra runt på Mars och filma under expeditionen Mars Science Laboratory.

Kameran ska tillverkas av det amerikanska företaget Malin Space Science System där James Cameron, under titeln Co-Investigator, ska ta aktiv del i utvecklingen av 3D-tekniken.

Företaget har sedan tidigare kontrakt med Nasa om att bygga vanliga filmkameror för expeditionen till Mars.

Huvudsyftet med Nasas marsprojekt är att undersöka om planeten haft eller fortfarande har betingelser för mikrobiologiskt liv.

Jan Melin

Mer om: 3D-kamera Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer