Astronomer oroas av ljus från nya bostäder

2015-10-05 16:59  
Europeiska rymdorganisationen ESO och dess 2,2-metersteleskop i Chile har tagit den mest spektakulära bilden av platsen där stjärnor föds: Räknebulosan. (Större, uppklickbar bild hittar du i högerspalten) Foto: ESO

Nya bostadsområden som planeras att byggas i södra delarna av Uppsala kan ställa till det för de astronomer som vill observera rymden från Ångströmlaboratoriet, som ligger i trakten. Nya bostäder betyder nämligen mer ljus.

– Väldigt mycket av det här ljuset sprids upp i atmosfären. Är man intresserad av någonting som är väldigt ljussvagt, då kommer det att drunkna i den här bakgrunden, säger Ola Karlsson, doktor i astronomi, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Ola Karlsson önskar att kommunen även tar hänsyn till ljuset när man planerar nybyggnationerna, vilket kommunalrådet svarar att man kommer att göra i framtiden, rapporterar P4 Uppland.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Astronom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer