Allt vi vet om Android P

2018-03-08 10:53  
Förra året fick vi lära känna Android Oreo. I årets version av Android verkar gå under namnet Android P, som i pie. Foto: TT

Här samlar vi allt vi vet, allt vi tror oss veta, och alla rykten om specifikationer i Googles nya operativsystem Android 9.0 – Android P.

2018-03-08: Google lanserar första version av Android P

Så lanserade Google en första utvecklarversion av operativsystemet Android P. Den finns tillgänglig att ladda ner här om man har en Pixel-telefon, det fungerar alltså inte på Nexus-telefoner. Men. Viktigt att poängtera om du väljer att installera är att det är just en första version, som kommer att vara full av buggar. Bäst vore alltså att installera på en testtelefon. Ytterligare testversioner kommer följa, och slutprodukten Android P (förmodligen Android 9.0) kommer att lanseras i höst.

Vilka är nyheterna i Android P?

Eftersom det är en första version innehåller den inte alla nyheter. Men ett gäng går att skönja.

Android har byggt in ett stöd för skärmar med ett hack i skärmen. Det vill säga så som Apple har gjort med sin Iphone X i topp. Den här trenden har även andra mobiltillverkare hakat på – vilket väl mer eller mindre har tvingat Google att utveckla stöd för det.

I Android P stöds funktionen Wifi RTT. Det vill säga en typ av inomhusnavigering. Låt säga att du besöker en galleria du inte känner till så kan den hjälpa dig att hitta. Som en GPS, fast inomhus.

Man har uppdaterat sina funktioner för strömhantering, vilka kommer förbättra batteritiden.

Google passar också på att förändra lite i inställningsmenyn. Du kommer förmodligen mötas av färglada ikoner, istället för dagens gråa.

I klippet nedan som kommer från sajten The Verge kan du se mer nyheter i den tidiga versionen av Android P.

2018-03-07: Google gillar Iphone X-lösningen?

Ett intressant rykte är att Google förväntas gå åt samma håll som Apple gjorde med sin Iphone X, genom att i sitt android-system omfamna ett hack i toppen av skärmen, det skriver Bloomberg.

2018-03-02: Stor designförändring när Android P lanseras

Precis, en stor designförändring kan vara att vänta när Google släpper sitt nya operativsystem Android P. Det är Bloomberg som kommer med uppgifterna och hänvisar till en person med insyn i projektet.

Dagens designspråk "material design" kom i samband med Android 5.0 Lollipop för fyra år sedan. Enligt Bloomberg lär språket vara ungefär detsamma – men stora förändringar i gränssnittet är att vänta.

Android P alltså. Det sägs vara ett kodnamn för "Pistachio Ice Cream". Historiskt brukar dock de interna namnen sällan landa i det officiella produktnamnet.

2018-01-25: Då kan Android P presenteras

Google är kluriga. Med genom ett pussel bekräftar man datumet för sin årliga utvecklarkonferens Google I/O. Den kommer att genomföras mellan 8-10 maj.

Under förra årets I/O presenterades Android Oreo. Därför räknar omvärlden med att det nya operativsystemet Android P kommer att presenteras under årets konferens.

2018-01-22: Android P = Android Pi?

Android Oreo lanserades förra året. Google jobbar nu på ett nytt operativsystem för mobiltelefoner. Redan nu verkar namnet ha läckt ut. Det nya operativsystemet uppges heta Android P. Vad kan då ett P tänkas stå för? Pop-tart? Popsicle? Pancake? Enligt uppgifter till Trustede Review så kallas systemet för Android Pi internt på Google. Vilket fått många att tro att Android P står för Android Pie. Det återstår att se. Senaste gången förhandstipsen trodde sig vara helt säkra på en sötsak kombinerad med Android var inför ”Key Lime Pie”, som i slutändan blev KitKat. Helt fel ute den gången, med andra ord.

När lanseras Android P?

Något officiellt lanseringsdatum finns ännu inte. Men i tidigare versioner har man släppt en utvecklarversion i mars, för att sedan gå ut brett i augusti. Vi får se om Android P går igenom samma procedur.

Vad kan vi förvänta oss av Android P?

Än så länge finns det inte så mycket att rapportera i ryktesväg. Sajten XDA har skrivit att Google har antytt att de kommer att blockera obekräftade och dolda API:er från att laddas ner i din telefon. Men smaskiga detaljer lär sippra ut de kommande månaderna.

Vad hoppas du Android P kommer att bjuda på för uppdateringar? Låt oss veta genom att kommentera artikeln nedan.

Tidigare versioner av Android

Android Donut (1.6)

Android Eclair (2.0)

Android Froyo (2.2)

Android Gingerbread (2.3)

Android Honeycomb (3.0)

Android Ice Cream Sandwich (4.0)

Android Jelly Bean (4.1)

Android KitKat (4.4)

Android Lollipop (5.0)

Android Marshmallow (6.0)

Android Nougat (7.0)

Android Oreo (8.0)

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt