Ales stenar i rätten

2011-03-29 23:00  

Bråket kring Ales stenar fortsätter. Privatforskaren Bob Lind åtalas för ofredande av kommunens guider.

Sedan tio år pågår ett storgräl mellan Bob Lind och Riksantikvarieämbetet om när de 69 stenarna i Sveriges största skeppssättning egentligen restes och i vilket syfte. Riksantikvarieämbetets arkeologer hävdar att den är en skeppsgrav från järn­åldern, medan privatforskaren Bob Lind och hans vänner påstår att skeppssättningen på Kåsebergaåsen är en intrikat astro­nomisk kalender konstruerad under bronsåldern – tusen år före vår tideräknings början.

Grälet gick till handgemäng sommaren 2010, när Bob Lind uppträdde hotfullt mot Ystad kommuns guider vid Ales stenar och påstod att de for med osanning. Kommunen svarade med att låta sina guider eskorteras av en väktare.

Den 16 mars 2011 väcktes åtal. Åklagaren menar att Bob Lind upprepade gånger gjort sig skyldig till ofredande av kvinnliga arkeologer.

Bob Linds meningsfränder har enligt Ystad allehanda sökt tillstånd för nya arkeologiska utgrävningar vid stenarna. Man söker bevis för att stenarna under bronsåldern forslades upp på Kåsebergaåsen från havet längs en transportstig, som man har påstår att man upptäckt med hjälp av mark­radar.

Grävningarna ska ledas av en välmeriterad arkeolog vid namn Wladyslaw Duczko, som tidigare har lett utgrävningar vid Birka och Gamla Uppsala högar. Till hjälp ska han ha två polska disputerade och sex arkeologistuderande.

Kaianders Sempler

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer