3d-fota med en lins

2013-08-30 13:02  

Det går faktiskt att fota 3d-bilder med bara en stillastående lins.

Film och bilder i 3d tas vanligtvis med kameror som försetts med två linser som efterliknar ögonens placering. Man kan även ta två bilder efter varandra med en kamera som förflyttas i sidled. När bilderna sedan slås samman kan man via olika tekniska lösningar få en bild med djupverkan. Exempelvis via polariserande eller röd-gröna glasögon. Det finns även kameror med bara ett objektiv som kan ge 3d-bilder genom att dela upp exponeringen i två bilder via speglar eller prismor i kameran.

Men nu har forskare vid Harvard i USA visat att bilder med djup kan framställas i en vanlig kamera eller ett mikroskop med en lins utan någon sidoförflyttning. Tricket är att ta två bilder med olika skärpedjup där den lilla skillnaden mellan bilderna ger tillräcklig information för en datoralgoritm att producera en 3d-bild. Enligt ett pressmeddelande krävs ingen extra hårdvara.

Tekniken som redovisas i en rapport kallas Light field moment imaging.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/Zn4ov_W4_l0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer