”Varför inte spärra fortkörare direkt?”

2015-08-30 06:19  
begränsad hastighet, 30 km/h. Foto: Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Efterlysning. Finns det någon som vill utveckla en idé för att stoppa bilister som kör för fort, eller som är allmänt olämpliga som förare?

LÄSARBREV. Så här skulle ett säkerhetssystem till bilar kunna vara utformat:

Du sätter dig i bilen, sticker in körkortet i kortläsaren, knappar in pinkoden eller läser av fingeravtrycket. Därefter är det möjligt att starta bilen. Om nu inte en läkare eller en polis spärrat kortet på grund av sjukdom eller något brott.

Du passerar en skola och blir varnad av en signal eftersom du kör för fort. Saktar du inte omgående ner till 30 km/h kommer böter automatiskt. Går det alldeles för fort spärras körkortet och går inte längre att använda.

Vid akut, brådskande ärende kan en knapp tryckas in för att förhindra böter eller kortspärr. Därefter är man ålagd att förklara den akuta situationen, eftersom polismyndigheten fått in uppgift om händelsen. All information finns via GPS och uppkoppling mot trafikdatabas.

Något utvecklingsbenäget teknikföretag som vill nappa?

Vänlig hälsning Stefan Bergman

Ps. Nån procent kan jag nöja mig med som tack för tipset ;)

Mer om: Läsare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt