Opinion

”Slutförvaret bra för miljön, dåligt för miljörörelsen”

Vi vet att berget i Forsmark, med få sprickor och låg vattengenomsläpplighet, passar synnerligen väl för uppgiften att hysa Kärnbränsleförvaret, skriver Peter Wikberg, forskningschef SKB. Foto: SKB samt Scanpix
Michael Karnerfors har startat nätverket Nuclear Power? Yes Please.

DEBATT. Gunga skutan när det är viktigt för miljöns skull, inte bara för att ni inte får som ni vill. Det skriver Michel Karnerfors apropå ifrågasättandet av SKB och deras utredning av slutförvar för svenskt kärnavfall.

Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, och Johan Swahn, Miljörörelsernas Kärnavfallsgranskning, MKG, har i ett antal debattartiklar i Ny Teknik försökt sprida tvivel om hur Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, sköter sitt uppdrag. Jag kan inte låta bli att fråga mig: är det verkligen sant det de säger, att KBS-3 är dålig för miljön? Eller är metoden i själva verket bara dålig för miljörörelsen?

"Sätt inte bocken som trädgårdsmästare" skriver de. Men vem är bocken egentligen? MKGs medlemmar har själva något att förlora på att frågan om kärnavfall får en lösning? Kan vi verkligen lita på granskare som inte vill att SKB skall lyckas?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här