Opinion

”Rätt innovationspolitik kan försvara välfärden”

Charles Edquist Professor i innovationsstudier vid CIRCLE, Lunds universitetLedamot av Nationella innovationsrådet Foto: Privat
Foto: TT

DEBATT. Sveriges dåliga prestation när det gäller innovationer och ökad produktivitet är ett allvarligt problem för den framtida välfärden. Kommande regering måste ta tag i innovationspolitiken, skriver Charles Edquist, professor i Lund och medlem av Innovationsrådet.

Tänk 200 år tillbaka i tiden. Tänk bort alla innovationer som bilar, tåg eller flygplan, ingen medicinsk teknik, inga telefoner, inget internet. Denna hastiga blick i backspegeln räcker för att visa att innovationer är den kraft som mest av allt omdanat våra samhällen.

Ökar produktionen per person, så fungerar det mesta i resten av ekonomin och samhället bra – och tvärtom. Sådan ökad produktivitet är en förutsättning för höjda löner, vinster och skatter – eller ökad fritid. Ökad välfärd kräver ökad produktivitet. Allt som konsumeras måste ha producerats. Ökad produktivitet behöver inte betyda större produktion och högre konsumtion. Innovationer står för mellan hälften och tre fjärdedelar av all ökning av produktiviteten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här