Orimligt att Telia långtidssparar mobildata

2015-03-18 05:30  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Hur länge sparar din mobiloperatör data från dina telefonsamtal?

Efter sex månader ska informationen förstöras, enligt lagen om elektronisk kommunikation. I vissa fall ges undantag från regeln, exempelvis för fakturering.

Telenor sparar viss data för fakturering längre än det stipulerade halvåret. Tele 2, däremot, lagrar inte mobilkundernas data alls för att de inte anser det vara förenligt med människors rätt till integritet.

Men Telia Sonera sticker ut. Bolaget lagrar geografiska positioner från sina abonnenters samtal i 26 månader. Det avslöjar Ny Tekniks reporter Monica Kleja.

Varför? Telia Sonera säger sig behöva informationen för att kunna se var mobilnäten kommer att behöva byggas ut. Fast det anser sig inte Tele 2 och Telenor behöva.

Masslagring av data är en komplicerad fråga i vår digitala värld. Var går gränsen mellan operatörens behov för ökad kundnytta och abonnentens personliga integritet?

Telia-abonnenten Karin Ericsson uttrycker det väl på nästa sida: Lagring i sex månader eller 26 – det beror på vad informationen ska användas till.

I långa texter med användarvillkor går vi med på lite vad som helst, ofta utan att ha läst dem. Och vi har vant oss vid att skräddarsydda annonser dyker upp på våra facebooksidor.

Som Teliakund går du till exempel med på att uppgifter om dina samtal får användas av Telia för ”att marknadsföra Telias eller andra företags varor och tjänster”. Det står längst ner på sidan 3 av de fyra tätskrivna sidorna.

Ett växande affärsområde är att sälja data om mobilanvändare i allt smalare segment som stad, bostadsområde och aktivitet och rörelsemönster. Exempelvis kan företag vilja veta hur tv-tittare surfar medan reklamen visas, eller en butikskedja om kunderna surfar till konkurrenters sajter när de besöker butiken.

 Vad Telia Sonera vill använda sina kunders långlagrade positionsdata till, vet vi ingenting om. Men att spara data i 26 månader för kommersiell användning verkar orimligt.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt