Opinion

”Nyttan med silver väger tyngre än risken”

REPLIK. Anders Finnson på Svenskt vatten kräver förbud mot silver men andra metaller kan utgöra tiotals gånger större hot mot grundvattnet än silver. Vi måste väga nyttan mot riskerna och silver kan effektivisera användningen av kläder. Det skriver Christian von Uthmann, vd för Polygiene som tillverkar antibakteriella silverpartiklar.

De kommande 30 åren får jorden två miljarder nya människor. Bomullen räcker inte till och den är sämre än polyester ur miljösynpunkt. På lång sikt måste konstfibrer användas effektivare, och miljöeffekten ligger till två tredjedelar i användningen. Klimatsmarta kläder håller längre, tvättas mindre och fibrerna återvinns.

Detta kräver att man minskar det stora problemet med konstfiber, svettlukten, och att konsumenterna lär sig att tvätta mindre. Det senare behöver inte ta generationer vilket visas av det snabba intåget av återvunnen fiber. På samma sätt har stora varumärken som Levis och Patagonia redan inlett kampanjer för att konsumenterna ska bli sparsammare med vatten. Våra produkter med silver är en del i den utvecklingen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här