”Nej – 3 000 är ingen låg avgift på en mobil”

2019-08-07 13:56  
Douglas Ahlberg, ordförande MUF Östermalm.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Att kalla 3000 kronor, eller ungefär 20 procent av priset för en ”låg avgift” anser jag är grovt felaktigt. Privatkopieringsersättningen gör att konsumenter drar sig för att köpa mobiler med högre lagringskapacitet, svarar Douglas Ahlberg, MUF.

Copyswedes vd, Mattias Åkerlind, hänvisar i sin replik till en studie 2018 som visar att cirka 48 procent har sparat en låt eller podsändning, och cirka 28 procent sparat film eller tv-serie. Den studien tar inte hänsyn till alla de låtar, podcastsändningar och annat material som sparats via streaming-abonnemang som Spotify, Netflix och många fler.

Det är en stor teknisk skillnad mellan att sätta sin spellista på Spotify i offlineläge och att kopiera över musikfiler från en enhet till den andra. Speciellt när musiklistorna på de olika tjänsterna ofta är krypterade just för att de inte ska kunna spridas eller kopieras till andra enheter eller ens utanför appen.

Problemet som privatkopieringsersättningen och Copyswede vill kompensera för är i stor utsträckning icke existerade då nästan allt musiklyssnande sker via streamingtjänster.

Inget tak för mobiler

Som Mattias Åkerlind också skriver finns det ett tak för hur stor avgiften kan bli för vissa enheter, men inget sådant tak finns när det rör mobiltelefoner. Köper man en ny mobil med ca 500 GB lagringsutrymme så betalar man ca 1500 kronor i privatkopieringsersättning till Copyswede.

Tidigare i år släppte också Samsung sina nya mobiltelefoner med upp till cirka 1 TB lagringsutrymme. Om 3 kronor per gigabyte fortsätter gälla kommer konsumenter betala upp mot cirka 3000 kronor. Detta resulterar i att vid köp av en Samsung Galaxy S10+ 1TB så utgör privatkopieringsersättningen ungefär 20 procent av priset.

Att kalla 3000 kronor, eller ungefär 20 procent av priset för en ”låg avgift” anser jag är grovt felaktigt.

Privatkopieringsersättningen gör redan i dag att konsumenter drar sig för att köpa mobiler med högre lagringskapaciteten, och väljer hellre de problem som uppstår när de måste rensa bland familjefoton eftersom lagringsutrymmet blir fullt.

Orättvis avgift

Privatkopieringsersättningen är orättvis mot konsumenter då den tillför stora kostnader och medför komplikationer som att regelbundet rensa bland foton och appar för att behålla familjefoton. Detta bromsar också den tekniska utvecklingen då företag får ett lägre incitament till att förbättra lagringskapaciteten hos mobiltelefoner.

Privatkopieringsersättningen tillhör det förflutna, en tid när folk kopierade och spelade in kassettband för att slippa köpa nytt. I dag skapar denna i princip gamla lagstiftning problem, upphovsmännen ska inte ha en roll likt statens beskattningsrätt. Därför ska privatkopieringsersättningen avvecklas i syfte att skapa rättvisa för konsumenterna.

Tekniken ska finnas till för konsumenterna och inte tvärtom. Tillsammans med dagens lagstiftning gör Copyswede ny teknik till mer av en klassfråga än något annat.

Douglas Ahlberg

Ordförande MUF Östermalm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt