”Med flexpension kan du orka jobba längre”

2015-11-11 13:09  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Livslängden i Sverige ökar stadigt. Att vi väntas leva längre är naturligtvis goda nyheter, men det får konsekvenser för pensionssystemet. Det är dags att alla får möjlighet till flexpension, skriver Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen.

Från många håll kommer nu krav på höjd pensionsålder, samtidigt som många oroar sig för hur de ska orka arbeta fullt ut ens till den nuvarande pensionsåldern.

Enligt Pensionsmyndigheten väntas den allmänna pensionen minska framöver om pensionsåldern förblir 65 år. För dem som föddes 1930 var den allmänna pensionen 61 procent av slutlönen vid pensionering, för dem som föddes år 2000 kommer den allmänna pensionen vara 41 procent.

Att något måste göras framstår som allt mer nödvändigt och Sveriges Ingenjörers och Unionens svar är att alla borde ha rätt till det vi kallar flexpension som innebär högre pension och möjlighet att gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig.

Redan i avtalsrörelsen för tre år sedan drev Sveriges Ingenjörer och Unionen frågan hur pensionen skulle kunna förstärkas och flexibiliteten öka mot arbetslivets slut. Flexpension är en lösning som vilar på två ben – en förstärkt tjänstepension och en utökad rätt att gå ner i tid mot slutet av arbetslivet. Genom flexpension skulle fler både orka och vilja jobba längre upp i åldrarna.

I förra avtalsrörelsen kom vi överrens med arbetsgivarna inom industrin, bygg- och transportsektorn om att flexpension är en nödvändig lösning för de anställda. Sedan dess har fler arbetsgivare sällat sig till skaran som ser fördelar med en utökad tjänstepension och en chans till flexibelt slut på arbetslivet. Tyvärr gäller det inte alla och delar av tjänstesektorn står fortfarande helt utanför systemet.

Systemet med flexpension är enkelt och har flera klara fördelar. Många känner igen den så kallade pensionspyramiden som visar att pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Om den allmänna pensionen sjunker skapas ett hål i den framtida pyramiden. Den förstärkta tjänstepensionen kan täppa till det hål i pensionspyramiden som skapas av en lägre allmän pension.

Möjligheten att gå ner i tid mot slutet av arbetslivet kan dessutom göra att fler orkar och vill arbeta efter 65 och därigenom undvika att den allmänna pensionen sjunker så som den annars hade gjort.

Alla ska kunna se fram emot sin pensionering utan oro för hur den ekonomiska situationen ska se ut.

Därför är en fortsatt utökning av flexpensionssystemet ett av de viktigaste kraven från Sveriges Ingenjörers och Unionens medlemmar inför avtalsrörelsen 2016. När Unionens medlemmar fick välja vilka som är de viktigaste frågorna att driva i avtalsrörelsen hamnade en utökad tjänstepension högst upp på listan. 750 000 medlemmar i våra två förbund är tydliga inför de kommande avtalsförhandlingarna – förstärk tjänstepensionen för alla medlemmar genom flexpension.

Frågan kommer därför att ha en central plats i de kommande avtalsförhandlingarna. Flexpension innebär stora fördelar, både för arbetsgivare och medarbetare och inte minst för samhällsekonomin. Systemet behöver byggas ut på de områden där det redan finns men det behöver framför allt finnas i alla sektorer.

Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Martin Linder, förbundsordförande Unionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt